Вiтамiн E
автор: Катя Дробот
Вітамін Е: приймати чи не приймати — ось питання!
У 1922 році у журналі Science з’явилася новина: безплідні щури, дієта яких включала молочні жири та білки, крохмаль, сало, дріжджі та сіль, відновлювали фертильність при додаванні до раціону листя салату або проростків пшениці. Вчені припустили існування «фактора X», украй важливого харчового компонента, що міститься у певних рослинних оліях і є необхідним для підтримання репродуктивної здатності. Цей загадковий фактор — вітамін Е, або токоферол (грец. tokos — потомство, та phero — нести.), який іноді хибно називають «жіночим» вітаміном. Чим ще примітний вітамін Е, в яких продуктах він міститься, в чому його користь та загроза, які гени впливають на задоволення потреби в ньому та чи потрібне додаткове вживання токоферолу — про це йтиметься в статті.
У чому міститься вітамін Е?
Термін «вітамін Е» об’єднує 8 токоферолів. Найбільш активний і поширений серед них – альфа-токоферол, який найчастіше використовують у фармацевтичній індустрії. Токоферол є жиророзчинним вітаміном, на який особливо багаті рослинні олії. Тому продукти, які містять вітамін Е, – це в основному зелені листові овочі та трави, бобові, горіхи та цільні злаки, висівки. Велику кількість токоферолу містить авокадо.
Серед тваринних продуктів за вмістом вітаміну Е лідирують вугор та інша жирна риба.
Після всмоктування у кишківнику токофероли подорожують організмом у складі ЛПНП і запасаються в усіх тканинах тіла, тому дефіцит вітаміну Е проявляється не одразу. За даними National Institute of Health, у США норма вітаміну Е становить 15 мг/день (або 22,4 МО/день). Цю норму може задовольнити 100 г арахісового масла чи жменя мигдалю.
Вітамін Е – антиоксидант
Відомо, що люди, які споживають багато фруктів і овочів, значно рідше хворіють на рак. Учені це пов’язують з антиоксидантами, що у великій кількості містяться в цих продуктах і захищають організм від розвитку онкологічних захворювань. Токофероли є природними вітамінами-антиоксидантами. Це означає, що вони нейтралізують вільні радикали – сполуки, які утворюються при стресі і є одними з винуватців старіння. Ця властивість вітаміну Е дозволяє йому захищати біологічні мембрани, запобігаючи їх пошкодженню під час окисного стресу, в цьому йому допомагає вітамін С. Антиоксидантні властивості вітаміну Е особливо важливі для нормальної роботи м’язів, червоних кров’яних тілець та запобігання атеросклерозу.
Зокрема токоферол показав свою ефективність при боротьбі з хворобою Альцгеймера та втратою зору в людей похилого віку.

Користь вітаміну Е для росту волосся
Це питання особливо турбує прекрасну половину населення. Доглянутим, здоровим волоссям так приємно похвалитися! Тому жінки споконвіку шукають легкий спосіб відростити довгі та блискучі коси. У фокус уваги потрапив і вітамін Е. Насправді є лише поодинокі дослідження, які доводять, що вітамін Е дійсно позитивно впливає на ріст волосся. Значно більше вивчена алергенна природа цього вітаміну. Втираючи у шкіру голови вітамінні комплекси або шампуні з додаванням токоферолів, жінки часто ризикують заробити дерматит і тільки погіршити загальну картину.
Випадіння волосся часто є результатом окисного стресу. Зважаючи на антиоксидантні властивості вітаміну Е, логічно припустити, що його вживання може покращити стан волосся. Але цей спосіб може бути дієвим, якщо причина облисіння – окисний стрес. Часто стан волосся погіршується за багатьох інших причин: недостатнє кровопостачання волосяних фолікул, незбалансоване харчування, себорея та навіть мутації у гені VDR. За таких обставин додатковий прийом вітаміну Е буде марним.
Чому важливо знати індивідуальну потребу у вітаміні Е?
Користуючись доступністю вітамінів та біодобавок, люди не бачать нічого поганого у їх додатковому вживанні. Серед загалу поширене переконання, що ці сполуки будуть корисними, в тому числі допоможуть запобігти раку. Однак деякі клінічні дослідження показали, що вітамін Е може призводити до протилежного ефекту і, навпаки, збільшувати ризик розвитку запалень та онкологічних захворювань.

Вітамін Е та рак: за чи проти?
Попри безперечну користь токоферолів, вітамін Е має суперечливі стосунки зі злоякісними новоутвореннями. У масштабному американському дослідженні SELECT показано, що додаткове вживання вітаміну Е і мікроелемента селену для зниження ризику розвитку раку простати, навпаки, призводило до збільшення частоти його виникнення на 17%. Інше дослідження свідчить, що вживання вітаміну Е зменшувало ризик виникнення чоловічої онкології на 43%.
Третє дослідження не виявило залежності між надходженням альфа-токоферолу та раком простати. Одним із пояснень цих протиріч є те, що вітамін Е, замість антиоксидантних властивостей, проявляє себе як окисник при його надмірному надходженні та особливо за відсутності інших антиоксидантів, як, наприклад, вітамін С. Тому вживання препаратів вітаміну Е для здоров’я чоловіків є досі спірним питанням. На ефект приймання вітаміну Е особливо можуть впливати наявність шкідливих звичок у чоловіків (паління), додавання інших біодобавок (селен, вітамін А), вік та індивідуальна сприйнятливість, зумовлена генетичними особливостями.

Вітамін Е та запалення
На початку 2000 років було проведено два канадських випробування — HOPE та HOPE —TOO —
в рамках яких учені перевіряли гіпотезу можливого впливу вживання альфа-токоферолу на зменшення ризику розвитку онкологічних захворювань та серцево-судинних хвороб. Уявіть собі їх здивування, коли у групі, що додатково приймала вітамін Е, не було жодних змін у порівнянні з групою, що приймала плацебо, а ризик зупинки серця у «токоферольній» групі навіть дещо збільшувався! У 2012 році група вчених з Ньюкасла пов’язала таку залежність із генетичними особливостями учасників. Виявляється, що вітамін Е здатен підвищувати вміст у крові білкових сполук – інтерлейкінів, причетних до розвитку запалення та бурхливих автоімунних реакцій. Цей побічний ефект особливо спостерігається у людей з мутаціями у гені GSTP1, обумовлюючи їх схильність до гострого запалення та як наслідок — до серцевих нападів.
Які гени можуть повідомити про зменшену потребу у вітаміні Е?
Як і потребу в інших сполуках, потребу у вітаміні Е визначають спосіб життя та гени. З першим усе просто: надмірні фізичні навантаження, паління та більше вживання поліненасичених жирних кислот збільшують добову потребу у токоферолах. При цьому слід мати на увазі, що залежно від генетичних особливостей усі люди мають різні потреби у вітамінах, а також різні реакції на їх надходження. Повногеномний пошук асоціацій, або GWAS (genome-wide association studies) – дослідження, що встановлює зв'язок між будь-якими ознаками і генетичними маркерами, варіантами генів, – виявив три гена, мутації в яких часто впливають на рівень альфа-токоферолу. Ці гени (ZPR1, CYP4F2, SCARB1) задіяні в транспортуванні й метаболізмі вітаміну Е.

Ген SCARB1
Продуктами гену SCARB1 є рецептори-приймачі вітаміну Е. Саме вони залучені у його всмоктуванні клітинами кишківника для подальшого транспортування вітаміну на потреби організму, а також у накопиченні вітаміну у різних тканинах.
Коли у гені відбувається мутація rs11057830, вищезгадані процеси відбуваються більш активно, що призводить до збільшеного запасання вітаміну Е. Для носіїв цієї мутації додатковий прийом токоферолів буде зайвим.

Ген ZPR1
Наступний ген ZPR1 має дивовижну назву «цинковий палець» і частково обумовлює транспортування токоферолів. Заміна однієї літери у його коді (цю заміну позначають як rs964184) зазвичай трапляється разом із мутацією у гені APOA5, який, своєю чергою, відповідає за утворення ліпопротеїнових частинок – переносників вітаміну Е в організмі. Разом дефекти у ZPR1 та APOA5 підвищують рівень альфа-токоферолу та тригліцеридів – сполук, що допомогають переносити «поганий» холестерин по судинах. Разом із цим, мутація rs964184 також пов’язана зі зменшеним рівнем «хорошого» холестерину та може сприяти розвитку атеросклерозу.

Ген CYP4F2
Ген CYP4F2 відповідає за утворення однойменного печінкового ферменту.
Саме він є ключовою фігурою у метаболізмі вітаміну Е: CYP4F2 переробляє вітамін та виводить із жовчними кислотами. Відомо дві мутації у цьому гені, які змінюють його активність та впливають на концентрацію токоферолу у крові. Мутація rs2108622 є заміною одного нуклеотида (С) на інший (Т), знижує здатність ферменту переробляти токоферол, тим самим підвищуючи рівень останнього в організмі. Цікаво, що при такій мутації її носіям варто ретельно розраховувати дозу препаратів-антикоагулянтів – варфарину та аценокумаролу – при лікуванні тромбозів. При зниженій активності CYP4F2 такі люди потребують більш високої дози антикоагулянтів для досягнення терапевтичного ефекту. Насправді при збалансованому харчуванні переступити межу у надходженні вітаміну Е досить нелегко. Але, враховуючи маленьке віконце між перевагами та ризиками додаткового вживання вітаміну Е, генотипування може стати у пригоді для розрахування його потреби.
наступна стаття
Замовлення тесту
1.
Оформіть замовлення.
Після підтвердження платежу наш менеджер зв'яжеться з вами.
2.
Кур'єр або «Нова пошта» доставить вам набір ДНК.
3.
Візьміть зразок слини і передайте набір кур'єром чи відправте «Новою поштою». Інструкцію з набору залиште собі.
Ваші дані
Безкоштовна доставка
Доставка і відправлення тестів відбувається за наш рахунок
Доставка у місті Київ
Оберіть день і час доставки
10:00 — 12:00
12:00 — 14:00
14:00 — 16:00
16:00 — 17:00
16:00 — 18:00
18:00 — 20:00
Оплата
*Виберiть спосiб оплати
Ваша знижка
*Це обов'язкове поле для замовлення
Ви замовили
До сплати грн
*Ви заповнили не всі обов'язкові поля