лактоза
автор: Катя Дробот
Молоко: чи потрібно воно дорослій людині?
Людина – єдина істота, яка вживає молоко як немовлям, так і у дорослому віці. Інші ссавці з віком втрачають здатність перетравлювати цукор молока – лактозу. У зв’язку з цим виникає полемічне питання: чи (не)безпечно вживати молоко дорослій людині?
Поки вчені відстоюють то одну, то іншу точку зору, беззаперечним залишається факт: майже 65% населення планети вживання молока приносить дискомфорт. Чому так відбувається? Відповідь на це прихована у генетичному коді.
У цій статті розповідаємо про те що таке лактоза, чому з’явлється непереносимість цього цукру та як зменшити її негативний вплив.
Лактоза та лактаза
Лактоза – це цукор, який міститься у молоці ссавцівs. У зв'язку з поживністю молока та необхідністю грудного вигодовування немовлят, діти ссавців (до яких належать і всі люди) у нормі народжуються зі здатністю розкладати лактозу до більш простих для засвоєння цукрів: галактози та глюкози. Цьому сприяє фермент лактаза, який продукується клітинами дванадцятипалої кишки у малому віці.
Хімічна структура лактози:
Після того, як робота лактази була успішно виконана, немовля отримало низку поживних речовин з материнського молока і більше його не вживає, організм не бачить сенсу залишати фермент активним і вимикає його. Якби все відбувалося б за правилами, всі істоти страждали б на непереносимість лактози. Але чому 35% людей можуть вживати молоко без шкоди собі?
Еволюція молоколюбів
Здатність перетравлювати лактозу у дорослому віці є еволюційним досягненням Homo sapiens лише останні 3-7 тис. років. Мутації, що уможливили засвоєння молока, виникли з одомашненням рогатої худоби вперше у Східній Африці і дещо пізніше у Європі, незалежно один від одного. Саме у той період коров’яче молоко стало доступним, а продукувати лактазу у дорослому віці – вигідним.
Зміни у генах синтезу лактази дали неабияку перевагу в боротьбі за виживання своїм носіям, і тому швидко розповсюдились і продовжують укорінюватись серед населення планети.
Варіанти генів, що сприяють тривалому виробництву лактази, успадковуються аутосомно-домінантно. Це означає, що навіть одна копія мутованого гена, успадкована лише від одного з батьків, є достатньою для роботи лактази.
Люди, які не є носіями мутованих генів, певною мірою матимуть непереносимість лактози.
Важливо розуміти, що вживання молока дітьми, які генетично схильні до непереносимості лактози у дорослому віці, не спровокує набуття ними толерантності до лактози, а тільки викличе розлади травлення.
Генетика лактозної толерантності
У контексті непереносимості лактози вчені згадують усього два гени: ген LCT, в якому закодована інформація про синтез лактази та прилеглий до нього ген-сусід MCM6, який контролює зміну активності LCT в залежності від віку. Саме ген MCM6 є вирішальним при набутті лактозної толерантності.
На сьогодні відомо мінімум 4 мутації у гені MCM6, які надають їх носіям можливість розщеплювати лактозу у дорослому віці. Дві з них притаманні європейцям - rs4988235 та rs182549 – полягають у заміні лише однієї літери у коді гена.
Найбільш часто носіями мутацій гена MCM6 є жителі Північної Європи (до 90% населення).
Градієнт толерантності до лактози зменшується до Півдня та Сходу, а серед жителів Азії, Австралії, деяких аборигенних популяцій Африки здатність перетравлювати лактозу у дорослому віці зустрічається вкрай рідко. Люди, які успадкували СС варіанти rs4988235 та rs182549, швидше за все з віком втрачають здатність розщеплювати молочний цукор, оскільки активність гена LCT зводиться нанівець дією гена MCM6.
Молоко - джерело кальцію
Однією з причин, за якої дієтологи рекомендують випивати склянку молока на день, є багатий вміст в ньому кальцію. Люди, які страждають на непереносимість лактози, разом з безмолочною дієтою втрачають одне з джерел надходження цього важливого макроелементу. Чи згубно впливає зменшення рівня кальцію у раціоні на людей з непереносимістю лактози?
Щоб відповісти на це питання, у 2010 році голландські вчені з Медичного Центру Еразмус у Роттердамі провели аналіз більше 6000 зразків генетичного матеріалу жителів Данії.
У результаті аналізу було виявлено низький рівень кальцію серед людей з непереносимістю лактози (носії варіанту CC у rs4988235).
Цікаво, що не дивлячись на це, ріст, вага та мінеральна щільність їхніх кісток були в середньому на рівні з цими показниками серед людей, здатних вживати молоко. Цей парадокс досі не має пояснення, але вчені припускають, що це є особливістю населення Данії.
Непереносимість чи алергія
Часто непереносимість лактози ототожнюють з алергією на молоко. Однак, ці два стани є абсолютно різними, як за зовнішніми проявами так і за причиною виникнення, їх варто розрізняти.
Непереносимість лактози з’являється при незадовільній роботі ферменту лактази. Це може мати генетичні передумови, або бути наслідком хвороб кишківника, наприклад, целіакії.
Відомо також, що непереносимість лактози часто зустрічається серед хворих на СНІД, оскільки ВІЛ погіршує кишкову перистальтику. Серед симптомів зустрічаються:
- вздуття живота;
- біль, тяжкість у шлунку;
- діарея
Алергія на молоко зазвичай викликана білками молока, а саме казеїном. У такому випадку, імунна система хворого на алергію розрізняє казеїн як загрозу здоров’ю.
Діагностувати харчову алергію, зокрема, алергію на молочний білок, можна за допомогою визначення у крові рівня імуноглобулінів класу E (IgE), який підвищується при наявності алергічної реакції до казеїну. Симптоми алергії на казеїн можуть включати:
- набряк губ, рота, язика
- кропив'янка, червоний висип або свербіж шкіри
- закладеність носа, чхання, нежить
При алергії на молоко не можна вживати будь-які молочні продукти.
Кисломолочні продукти
Герой популярного серіалу The Big Bang Theory, Леонард, щоб уникнути «прикрих наслідків непереносимості лактози», на яку він страждає, замовляє собі буріто без сиру та сметани, а відома акторка Вупі Голберг вживає молоко без лактози. Справді, дієта залежить від індивідуального рівня чутливості до молочних продуктів. Так, люди з сильною непереносимістю лактози зазвичай вилучають з раціону цей компонент. Вони можуть вживають спеціальні безлактозні продукти або приймають фермент лактазу у вигляді таблеток. Однак, більшість людей, як правило, в змозі вживати продукти, які пройшли процес молочнокислого бродіння: сир, кефір та йогурт.
У цих продуктах бактерії перетворюють молочний цукор на молочну кислоту, рівень лактози в них набагато нижчий, ніж у молоці. Це шанс обдурити генетику. У нещодавніх дослідженнях виявили, що зменшити негативні прояви непереносимості лактози можуть пробіотики.
Позитивний ефект має приймання препаратів бактерій Lactobacillus. Також людям з непереносимістю лактози слід подбати про альтернативні джерела надходження кальцію до їхнього організму. Він міститься здебільшого у шпинаті, бобових та морепродуктах.
Завдяки кампаніям, які пропагують безмолочну дієту, сьогодні люди вважають себе носіями непереносимості лактози частіше, ніж це є насправді. Чи вживати молоко – вирішувати кожній людині, покладаючись на власні відчуття. Якщо випивши склянку молока, ви відчуваєте себе чудово - то пийте його й будьте здорові!
наступна стаття
Замовлення тесту
1.
Оформіть замовлення.
Після підтвердження платежу наш менеджер зв'яжеться з вами.
2.
Кур'єр або «Нова пошта» доставить вам набір ДНК.
3.
Візьміть зразок слини і передайте набір кур'єром чи відправте «Новою поштою». Інструкцію з набору залиште собі.
Ваші дані
Безкоштовна доставка
Доставка і відправлення тестів відбувається за наш рахунок
Доставка у місті Київ
Оберіть день і час доставки
10:00 — 12:00
12:00 — 14:00
14:00 — 16:00
16:00 — 17:00
16:00 — 18:00
18:00 — 20:00
Оплата
*Виберiть спосiб оплати
Ваша знижка
*Це обов'язкове поле для замовлення
Ви замовили
До сплати грн
*Ви заповнили не всі обов'язкові поля