Ген cyp1a2 — кофеїн
автор: Катя Дробот
Як визначити, до яких метаболізаторів кави належите ви? Навчитися пити каву розумно допоможе нутрігенетика. У цій статті висвітлено переваги та недоліки вживання кави, як на це впливають гени людини, а також як вживати улюблений напій без шкоди для себе.
Згадайте затишний Львів та вулиці, що пахнуть кавою. Гріх не почати ранок з філіжанки ароматного напою…а потім для бадьорості випити ще одну впродовж дня…а ввечері зустрітися з друзями у кав'ярні та замовити ще одну… Але людям з повільним метаболізмом кофеїну варто бути обережними з цим захопленням.
Як визначити, до яких метаболізаторів належите ви? Навчитися пити каву розумно допоможе нутрігенетика. У цій статті висвітлено переваги та недоліки вживання кави, як на це впливають гени людини, а також як вживати улюблений напій без шкоди для себе.
Кава у цифрах
Хімічна структура кофеїну:
Згідно з International Coffee Organization, кава є найвживанішим психостимулятором: більше, ніж половина населення Землі вживає каву щодня! Стимулючий ефект виявляє кавовий компонент — кофеїн, який також міститься у енергетичних напоях, чаї, шоколаді. З чашкою кави до організму надходить близько 140 мг кофеїну, з чашкою міцного чаю — в 2-3 рази менше.
Плитка шоколаду, а також 0,5 л напою Coca-Cola приблизно еквівалентні чашці міцної кави.
За даними Dietary Guidelines Advisory Committee максимально допустима добова доза кофеїну — 400 мг, для дітей (6–12 років) нормою є 45–85 мг кофеїну на день. Її перевищення загрожує збільшенням ризику винкнення серцево-судинних захворювань.
Кава у генах
Усі рекомендовані дози зазвичай розраховані на людей, у яких немає проблем з засвоєнням кави. Однак всі люди поділяються на дві групи: ті, що виводять кофеїн швидко або повільно. До якої групи належить людина, залежить від гена CYP1A2. Він відповідає за активність печінкового ферменту, який виводить каву. У 11% європейців зустрічається такий варіант гена CYP1A2, за якого кофеїн метаболізується швидко. Дефекти в цьому гені впливають на швидкість виведення кофеїну. Серед розповсюджених дефектів — мутації rs762551 та rs2069526.
rs762551 (у літературі також позначається як 163C>A або CYP1A2*1F)
Існує три форми цієї мутації: С/С та А/С — нейтралізація кофеїну значно повільніша, ніж у носіїв А/А; А/А — забезпечує швидкий метаболізм кофеїну. Носії «повільного» варіанту — (AC або CC) — мають дещо (у 1,64 рази) підвищений ризик серцевого нападу при вживанні більше 2 чашок кави на день. Доза кофеїну лише від однієї чашки має довший та сильніший ефект. Тож людям з варіантами AC або CC варто утримуватись від зайвого кофеїну. Для тих, хто є носіями «швидкого» варіанту, є чудова новина: при варіанті A/A знижується ризик серцевого нападу. Більше того, за надмірного споживання кави цей ризик менший на 70%, ніж у носіїв інших варіантів. Цікавим є те, що куріння ще більш прискорює нейтралізацію кофеїну серед носіїв варіанту A/A! Однак, при С/С та А/С, куріння не впливає на метаболізм кави. Серед європейського населення люди зі «швидкими» та «повільними» варіантами зустрічаються майже з однаковою частотою.
rs2069526 (у літературі також позначається як –740T>G або CYP1A2*1Е)
Інша мутація у гені CYP1A2 позначається як rs2069526. Людина може бути носієм одної з трьох форм цієї мутації: TG або TT — «повільні» форми , а GG — «швидка». Якщо ви опинились серед «повільних» метаболізаторів за цим геном — це ще нічого не означає. Особливу значимість «повільні» форми rs2069526 (ТG абоТТ) мають лише в парі з повільними формами rs762551 (AC або CC) та іншими мутаціями у гені CYP1A2.
Серед завзятих кавоманів був письменник Оноре де Бальзак. Є чутки, що в день він випивав до 50 чашок кави та міг пройти півміста для того, щоб знайти кав’ярню з належною кавою. Скоріш за все, він був швидким метаболізатором кофеїну, оскільки за інших умов він не дожив би і до 50 років, вживаючи такі шалені дози кави. До речі, в останні роки життя Оноре де Бальзак справді страждав на цілий ряд серцево-судинних захворювань.
Тож лише дві мутації в гені CYP1A2 відносять вас до групи людей, яким можна, та, навіть, рекомендовано пити каву, або яким слід утримуватись від більше ніж однієї чашки на день. Але навіть маючи обидві мутації в гені метаболізму кофеїну, підстав для паніки нема — треба лише стежити за кількістю випитої кави та, бажано, не зловживати цим напоєм.
Кава у дієті
Окрім генетичних особливостей, індивідуальну сприйнятливість кофеїну визначають інші фактори та дієтичні вподобання. Влучно підібрана дієта може стати у нагоді для тих, хто хоче «прискорити» виведення кофеїну.
Для любителів розпочати ранок з філіжанки кави корисним буде кардамон! Його можна додавати до улюбленого напою, або з’їдати 2-3 зернятка після чашки арабіки. Саме він активізує роботу ферменту CYP1A2, який відповідає за детоксикацію кофеїну. Аскорбінова кислота також прискорює роботу CYP1A2. У зв’язку з цим броколі, брюссельська та цвітна капуста — овочі, багаті на вітамін С — також сприяють виведенню кофеїну.
Прискорювачі метаболізму
Серед речовин, що гальмують виведення кофеїну є парацетамол, чимало інших лікарських препаратів, більшість з яких — антибіотики та оральні контрацептиви. Тим, хто хоче прискорити метаболізм кофеїну варто уникати споживання теофілліну. Це компонент какао бобів та чаю, його виведення також регулює CYP1A2, у зв'язку з чим кофеїн буде виводитись повільніше. Разом с теофіліном на детоксикацію кофеїну впливають кумин, куркума та грейпфрутовий сік.
Метаболічні гальма
Кава у фактаx
Кава — неоднозначний напій. Досі незрозуміло, кава корисна чи шкідлива? Регулярно з’являються нові дослідження, вчені доводять ту, чи іншу сторону.
Корисний вплив кави обумовлюють біологічно активні сполуки. Окрім кофеїну кава містить чимало потужних антиоксидантів.
Так, вчені виявили, що помірне споживання кави може бути пов'язане з багатьма позитивними ефектами, зокрема:
  • знижує ризик діабету 2-го типу, хвороби Паркінсона та Альцгеймера;
  • ймовірно збільшує тривалість життя.
У нещодавній статті у журналі Nature, який славиться достовірністю викладеного матеріалу, висвітлено суттєву зворотню залежність між вживанням кави та цирозом печінки!
У журналі PLoS ONE вчені Техаського університету опублікували результати дослідження, згідно з яким три чашки кави на день можуть попередити еректильну дисфункцію.
Обережно до кави варто ставитись вагітним жінкам, швидкість детоксикації кофеїну в яких значно знижена. Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує вагітним жінкам обмежити вживання кави до трьох чашок на день. Збільшення кількості чашок кави на день загрожуватиме здоров'ю дитини. Індивідуальну сприйнятливість кави та наслідки її вживання залежать від безлічі чинників: генетичного бекграунду, дієтичних вподобань, етнічної приналежності. Однак помірне вживання кави, згідно з власними генетичними особливостями, може бути корисною звичкою.
наступна стаття
Замовлення тесту
1.
Оформіть замовлення.
Після підтвердження платежу наш менеджер зв'яжеться з вами.
2.
Кур'єр або «Нова пошта» доставить вам набір ДНК.
3.
Візьміть зразок слини і передайте набір кур'єром чи відправте «Новою поштою». Інструкцію з набору залиште собі.
Ваші дані
Безкоштовна доставка
Доставка і відправлення тестів відбувається за наш рахунок
Доставка у місті Київ
Оберіть день і час доставки
10:00 — 12:00
12:00 — 14:00
14:00 — 16:00
16:00 — 17:00
16:00 — 18:00
18:00 — 20:00
Оплата
*Виберiть спосiб оплати
Ваша знижка
*Це обов'язкове поле для замовлення
Ви замовили
До сплати грн
*Ви заповнили не всі обов'язкові поля