05 січня

Святвечір: поради сучасним господиням

Автор: Христина Шевченко

Традиційно на святковий стіл ставлять дванадцять страв. Існує декілька теорій, чому їх саме стільки. Одна з них говорить про те, що для наших предків така кількість їжі була справжньою розкішшю, оскільки багатий стіл — символ достатку. Деякі джерела вважають, що дванадцять страв репрезентують 12 місяців року або ж 12 апостолів. Також традицію вечері можна простежити до дохристиянських часів і пов’язують з пам’яттю душ померлих предків.

Українські святкові кулінарні традиції — це поєднання давньогрецьких звичаїв з релігійними обрядами, запровадженими церквою, місцевими традиціями та різними народними культурами.

Страви, які подають на Святвечір можуть відрізнятися в різних країнах, але традиційно це мають бути пісні страви, з сезонних продуктів, які не містять м’яса, молока і яєць, проте риба зазвичай зустрічається на святковому столі. Якщо ми говоримо про українські традиції, то на столі обов’язково мають бути страви з риби, грибів, картоплі. Крім того, на традиційному святковому столі ви знайдете борщ, вареники з капустою та квасолею, узвар.

На Святвечір родина збирається за великим столом та не починає святкувати, поки всі не збируться. Кожен учасник трапези має спробувати кожну з дванадцяти страв хоча би трошки. В залежності від регіону України традиції можуть суттєво відрізнятися.


Борщ. Традиційно вечеря починається з борщу. Оскільки Різдво випадає на останній день Пилипівського посту, варити його на бульйоні та додавати м’ясо не прийнято. Щоб борщик вийшов смачненьким, наваристим та збагаченим білком, рекомендуємо додавати квасолю (замочіть її заздалегідь на ніч), а також сушені грибочки для аромату та користі.


Риба. Обирайте рибу за власним смаком. Якщо хочете дотримуватися традицій, можете обрати коропа, який чудово смакує та є джерелом омега-3 жирних кислот, вітаміну D, якого так не вистачає нашому організму взимку, а також вітаміну В12. Ми рекомендуємо його не смажити, а запікати у духовій шафі зі спеціями та травами.

Вареники. Якщо ви хочете цього року урізноманітнити святковий стіл, приготуйте традиційні українські вареники. Не відмовляйте своїй фантазії у виборі смаків. Це можуть бути солодкі вареники з тертим маком і сухофруктами: чорносливом, родзинками, курагою чи свіжими, замороженими чи консервованими фруктами та ягодами: вишнями, яблуками, чорницею та журавлиною. Якщо ви полюбляєте солоні вареники, спробуйте приготувати їх із квашеною капустою, картоплею, грибами чи квасолею. Якщо гості у вас балувані і такими стравами їх не здивувати, спробуйте зробити вареники з меленим маринованим оселедцем, приправлені сухарями, пасерованою цибулькою та спеціями. Цей рецепт можна зустріти в окремих районах на заході України.

Кутя. Звичайно, годі і уявляти святкову вечерю без куті. Попіклуйтеся про кутю зазделегідь — замочіть пшеницю, рис або ячмінь у воді на декілька годин, щоб скоротити час термічноі обробки. Обирайте обов’язково цільне зерно — це дозволить зберегти більшу кількість вітамінів та мінералів і забезпечить вас таким важливим компонентом, як клітковина. Не забудьте додати до куті мак і горіхи — джерело корисних жирних кислот.

Узвар. Не забудьте про напої. Традиційно до різдвяного столу подають узвар. Якщо ви полюбляєте солодкі напої, в якості підсолоджувача оберіть мед, який не поступається цукру по солодкості, але дозволяє оминати пустих калорій в напої.

І не забувайте, що Різдво, перш за все, це нагода зустрітися за великим столом і поспілкуватися з близькими та рідними для нас людьми, а не з’їсти всі страви. Знайте міру та будьте здорові!