© Kyoko Hamada

Голод — перезавантаження організму

Автор Катя Дробот
Генетик

Практика голодування стара, як світ. Відомо, що Піфагор вимагав від своїх учнів 40-денного голодування, бо вважав, що це допомагає очистити розум, голодував 40 днів в пустелі Ісус Христос.  У сучасному житті адепти здорового способу життя та віряни також періодично голодують, або дотримуються посту й обмежують споживання білків тваринного походження. Але що відбувається з організмом людини під час голодування?

Для чого потрібні обмеження у їжі? На різних етапах еволюції людині часто доводилося голодувати. Проте помірне голодування не лишень не шкодило, а й дозволяло людському організму позбавлятись старих запасів і таким чином стимулювало оновлення й омолодження.

У сучасному світі людина живе в зовсім інших умовах і для того, аби дістати харчі не потрібно докладати багато зусиль. Навпаки, тепер свідомих зусиль потрібно докладати аби запустити процес оновлення організму.

Існують два типи дієтологічних обмежень: періодичне голодування (intermittent fasting) та хронічне обмеження споживання калорій (caloric restriction). Головна відмінність між ними полягає в тому, що в першому випадку обмеження в їжі чергується із повноцінним харчуванням, тоді як у другому людина обмежує надходження калорій постійно. На клітинному рівні результати виходять дуже схожі. Також є третій вид голодування, який ми всі певною мірою практикуємо, – голодування під час сну, або time-restricted feeding, проте його механізми мало вивчені.

Коли клітина голодує

Та який би тип голодування не обрала людина, результат один: у крові падає рівень цукру, що виявляється у зниженні рівня інсуліну, який активує цілий каскад молекулярних змін у клітинах. Внаслідок цього збільшується стійкість клітини до стресових факторів, а також активізуються процеси самознищення «дефектних» клітин та аутофагії, процесу за якого клітина з’їдає щось зайве всередині себе: як окремі білки, так і цілі органели. До речі, за дослідження механізмів аутофагії японець Йосінорі Осумі у 2016 році здобув Нобелівську премію.


Науково доведено, що в «голодуючих» клітинах збільшується рівень антиоксидантних ферментів — супероксиддисмутази (СОД) та каталази. Активність цих ферментів дозволяє клітині відбивати атаки вільних радикалів, які пошкоджують клітинні компоненти та зокрема спричиняють мутації в ДНК.


Вплив дієтологічних обмежень на тривалість та якість життя було перевірено як на дріжджах та мишах, так і на приматах і людині. Виявилось, що даний механізм є консервативним, тобто, попри відмінності у молекулярних апаратах організмів, що належать до різних видів, результат залишається незмінним.


Цікаво, що мутації в певних генах можуть впливати на наслідки голодування. Так, наприклад, естонські вчені Akkermann et al. довели, що нейротрофічний фактор мозку — білок, який кодується геном BDNF і стимулює розвиток нервових клітин — може сприяти розвитку булімії у жінок, які обмежували себе у кількості спожитої їжі, голодували. Оскільки конкретна мутація цього гена зустрічається не у всіх, це свідчить, що деякі жінки можуть бути генетично схильні до булімії.


Користь посту

Зараз доступні багато досліджень, у яких підтверджується позитивний фізіологічний вплив голодування на здоров’я, зокрема на засвоєння голодуючими мікро- та макроелементів. Він проявляється у зменшенні маси загального та вісцерального жиру, зниженні ризику розвитку кардіоваскулярних захворювань. У постувальників дефіцит не був підтверджений для більшості вітамінів (А, С, Е, тіамін), мінералів (калій, фосфор, цинк) та поживних речовин. Більше того, засвоєння магнію у них навіть покращувалось. Натомість спостерігався дефіцит рибофлавіну та кальцію, але останній не мав негативного впливу на стан кісток та метаболізм.


Дослідження аспектів голодування — це перспективний крок на шляху до довголіття. З розвитком молекулярних методів діагностики індивідуальний підхід до системи харчування стає дедалі доступнішим, а це означає, що кожен може підібрати оптимальний персональний раціон для здорового та продуктивного життя. А тим часом радимо планувати харчування в період посту разом із фахівцями.

Дізнайтеся ваші варіанти генів APOE та eNOS3:
ДНК-тест «Мій раціон»
1950 грн
Замовити тест
ДНК-тест «Моє вегетаріанство»
1950 грн
Замовити тест