© peshkov/iStock

Нутрігенетика: від генів до їжі

Автор Руслана Шадріна
Генетик

Питанням здорового харчування цікавиться багато людей. Як підібрати ідеальний раціон? Які продукти принесуть найбільше користі саме вам? Скільки жирів, білків, вуглеводів потрібно вашому організму? На ці питання відповідає нутрігенетика, яка вивчає зв′язок генетичної варіації у генах, що пов′язані з харчуванням, з реакцією організму на поживні та біологічно активні речовини, їх обмін та ймовірність розвитку хвороб .

Кожна людина має індивідуальний набір генів, тому й раціон повинен бути персональним. Володіючи інформацією про свої гени, можна підібрати щоденне меню, яке буде включати продукти для покращення самопочуття чи профілактики хвороб (гіпертонії, дібету, раку, ожиріння). Також гени можуть підказати, які продукти для вас небажані. Від генетичних варіацій залежить обмін речовин, і ці знання можна використати для вдосконалення вашої системи харчування. Нижче наведено приклади варіантів генів, які беруть участь у метаболізмі.

Гени та вітаміни

Один із таких генів — VDR (Vitamin D Receptor), рецептор вітаміну D. Він функціонує в кишечнику та зв’язується з вітаміном D і є дуже важливим для імунітету та міцності кісток і зубів. 



За деяких варіантів гена VDR зв’язування з вітаміном може не відбуватись. У людей з таким варіантом гена може спостерігатися ламкість кісток через нестачу кальцію, оскільки вітамін D впливає на його обмін та мінералізацію кісткової тканини.





Гени та вуглеводи Вуглеводний обмін регулюють десятки генів. Один із них — GCGR, рецептор глюкагону, який проявляє активність у печінці. Вчені виявили мутації гену GCGR, які можуть відповідати за діабет другого типу. Носіям такого гена треба значно обмежити вживання солодкого, щоб запобігти виникненню хвороби.

Гени та жири

Кількість жирів у раціоні лежить в основі питання «їсти чи не їсти». Звісно, ці речовини життєво необхідні, оскільки з них синтезуються гормони та вітаміни. А от скільки саме жирів потрібно організму, знають наші гени. Так, варіанти гена eNOS3 містять інформацію про те, чи треба вам додатково вживати омега-3 жирні кислоти, аби уникнути проблем із серцем. (Про користь омега-3 жирних кислот пише відомий науковий журнал NATURE.) А набір генів CEPT, APOE, LPL, LIPC відповідає за засвоєння холестерину, і бувають такі їх варіанти, за яких жирної їжі треба споживати якомога менше.
Інформація про власні гени допоможе скласти індивідуальний раціон Сьогодні ми вже багато знаємо про функції генів, і це дає можливість підібрати для кожної людини збалансований раціон, який максимально враховуватиме її індивідуальні потреби. Звичайно, попереду ще багато нових відкриттів, та вже сьогодні ми можемо користуватись доступними знаннями з нутрігенетики для персонального підходу до системи харчування. Профілактика хвороб, продовження життя — всього цього можна досягнути завдяки розвитку таких наук, як генетика та нутрігенетика.


Наукові джерела

Рецептор глюкагону  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25568163, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15948676, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21824269

Ген eNos https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27339197

Ген APOE https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28057414

Нутрігенетика при ожирінні https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27215437

Вітамін D https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25071593, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25878189

Нутрігенетика https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4013193/
Ген TAS1R3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4479554/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16801379


Дізнайтеся ваші варіанти генів APOE та eNOS3:
ДНК-тест «Мій раціон»
1950 грн
Замовити тест
ДНК-тест «Моє вегетаріанство»
1950 грн
Замовити тест