© Adam Voorhes

Небезпечні транс-жири

Автор Вероніка Пісковацька
Лікар-терапевт

Транс-жири стали невід’ємним компонентом нашого харчування, адже продукти на їх основі дешевші та мають великий термін придатності. Продуктів, що приховують у собі транс-жири, безліч. Це різноманітна випічка та кондитерські вироби, у яких більш дороге та менш витривале до часу вершкове масло замінюють на дезодоровані гідрогенізовані олії. На транс-жири також багаті продукти швидкого приготування (м’ясні напівфабрикати), морозиво та їжа, що готується у фритюрі. Транс-жири через свою особливу хімічну структуру включаючись у метаболізм та стаючи компонентами мембран не можуть виконувати повноцінні бар’єрні та структурні функції, тож клітинні мембрани стають вразливими. Як наслідок, клітини внутрішньої устілки судин стають мішенню для атеросклеротичного процесу — стінка судини пошкоджується та формуються атеросклеротичні бляшки. Дослідники дійшли висновку, що транс-жири є сильним та незалежним фактором ризику численних захворювань цивілізації”: атеросклерозу, цукрового діабету, ожиріння, деяких видів раку. Окрім того, споживання транс-жирів призводить до активації процесів хронічного запалення.

Законодавчі органи європейських країн та США давно звернули увагу на проблему транс-жирів у їжі. Так, з 2004 року Данія першою заборонила використання гідрогенізованих рослинних олій у харчовому виробництві. Сполучені Штати ввели обов’язкове маркування товарів, що містять транс-жири: кожен виробник зобов’язаний детально вказувати їх вміст на етикетках харчових продуктів. Наразі громадськість та законодавчі органи, які контролюють та регламентують лікарські препарати та харчову продукцію, ініціювали процес повного вилучення транс-жирів із харчової промисловості. На думку експертів, вилучення транс-жирів із харчової індустрії до 2018 року допоможе попередити до 20 тис. інфарктів та 7 тис. смертей від захворювань серця щорічно лише в Сполучених Штатах Америки. 

Раціон середньостатистичного українця містить до 30 г транс-жирів на добу. Українське законодавство мало обмежує виробників не лише в застосуванні транс-жирів, але й у відповідному маркуванні упаковки. Так, читаючи склад продуктів, ви зможете зустріти на етикетці такі інгредієнти як: “кондитерський жир”, “жир рослинний гідрогенізований дезодорований”, “комбінована суміш рослинних олій”, що є альтернативними назвами транс-жирів.

Тож будьте уважними, вивчайте етикетки товарів, які ви купуєте, остерігайтеся споживати їжу з високим вмістом транс-жирів, а також уникайте тих продуктів швидкого харчування, що можуть містити такі компоненти в результаті кулінарної обробки.

Джерела:
1. http://www.who.int/bulletin/volumes/91/4/12-111468/en/
2. Micha R, Mozaffarian D. Trans Fatty Acids: Effects on Cardiometabolic Health and Implications for Policy. Prostaglandins, leukotrienes, and essential fatty acids. 2008;79(3-5):147-152. doi:10.1016/j.plefa.2008.09.008.
3. Kelly D. Brownell, Ph.D., and Jennifer L. Pomeranz, J.D. The Trans-Fat Ban — Food Regulation and Long-Term Health. N Engl J Med 2014; 370:1773-1775.

 

Дізнайтеся ваші варіанти генів APOE та eNOS3:
ДНК-тест «Мій раціон»
1950 грн
Замовити тест
ДНК-тест «Моє вегетаріанство»
1950 грн
Замовити тест