Гострий перець ― ворог чи союзник нашому організму?
" />

© Pringles

Чи корисно вживати гостру їжу?

Автор Катерина Жувака
мікробіолог

Чи корисно вживати гостру їжу і чому деякі люди стверджують, що від неї поліпшується здоров’я, а інші ― навпаки? У гострої їжі існують свої переваги та недоліки, розглянувши які, можна відповісти на питання користі перчинки у раціоні. 
Першою перевагою, на яку, зазвичай, звертають увагу більшість жінок є те, що гострі продукти допомагають знизити вагу, прискорюючи обмін речовин в організмі, тож періодичне вживання гострої їжі зрештою призведе до схуднення. Повільно, але діє! Також пришвидшення обміну речовин уповільнює настання старості, адже активність процесів в усіх куточках нашого організму підтримує клітини у здоровому та молодому стані. Подивіться на людей із країн, що традиційно вживають гостру їжу (більшість країн Азії). Чи багато серед них товстих та зморщених? Відомо, що ні. А яка їхня середня тривалість життя? Значно більша ніж у людей в країнах Європи та Америки. Серед «плюсів» гострої їжі ― також неабиякі лікувальні властивості. Так, було зафіксовано, що люди, які хоч 2-3 рази на тиждень вживають таку їжу, значно менше хворіють на рак, ішемічну хворобу серця, діабет, респіраторні та серцево-судинні захворювання. Чим же це зумовлено?
Вся справа в капсаїцині ― активному компоненті який міститься в різноманітних видах стручкового перцю й відповідає за відчуття гостроти. Саме він викликає масову загибель ракових клітин, впливаючи на мітохондрії-органгелли, що забезпечують клітини енергією. Також він має протизапальну та протимікробну дію.

Щодо негативів вживання гострої їжі, то вони також є. Якщо вам у страві потрапить занадто великий шматок гострого перцю, то ви можете обпалити сосочки на язиці, які відповідають за розрізнення смаків, проте варто випити молока й невдовзі усі рецептори знову працюватимуть як слід. Крім того, капсаїцин розріджує кров і це варто взяти до уваги людям, які приймають антикоагулянти, адже вживання гострої їжі може підсилити їх дію. Також уважно до вживання гострої їжі слід поставитися людям, які страждають через геморой.

Тож гостра їжа приносить організму чимало користі, проте, вживаючи її, слід уважно поставитися і до певних негативних моментів, які вона може спричинити.

Дізнайтеся ваші варіанти генів APOE та eNOS3:
ДНК-тест «Мій раціон»
1950 грн
Замовити тест
ДНК-тест «Моє вегетаріанство»
1950 грн
Замовити тест