Favim pics

Нордична дієта ― не тільки про їжу

Автор Вероніка Пісковацька
Лікар-терапевт

Сучасний стрімкий спосіб життя наповнений стресами, новими методами комунікацій, гаджетами. Дієта в умовах глобалізації джерел харчування також далека від досконалості. Раціон людей, які проживають у розвинених країнах та країнах, що розвиваються, збагачений рафінованими, висококалорійними продуктами, їжею швидкого приготування з високим вмістом жиру, солі та цукру. Таке харчування пов’язане з високим ризиком розвитку серцево-судинних, онкологічних захворювань, цукровим діабетом 2 типу. Враховуючи епідемічний характер так званих ″хвороб цивілізації″ ― ожиріння, цукрового діабету 2 типу, атеросклерозу, ― багато країн видають дієтичні рекомендації для населення. Так, у США подібні рекомендації видаються кожні п’ять років з урахуванням сучасних наукових даних. Такі рекомендації акцентують особливу увагу на формуванні безпечного, різноманітного і здорового раціону. Нові дієтичні рекомендації для жителів Данії та Норвегії (Нордична дієта) мають ряд особливостей, які й будуть детально висвітлені в даній статті. 

У скандинавських країнах традиційна кухня характеризується калорійністю і ситністю через суворий клімат, малу тривалість теплої пори року та обмежене різноманіття рослинного світу. Однак, в традиційній кухні скандинавських країн (Норвегії, Данії, Швеції, Ісландії та Фінляндії) є автентичні компоненти, які мають низьку калорійність і високий вміст поживних речовин. Це, насамперед, різноманітні види північних ягід, дика риба холодних морів, водорості, пряні трави, овочі. 

Основну частину нордичного раціону рекомендують сформувати з рослинних продуктів, причому місцевого походження. З урахуванням того, що більшість видів фруктів не ростуть в суворому кліматі, особливий пріоритет надається ягодам, традиційній зелені, капусті, горіхам і насінню. Локальне походження їжі рекомендовано зважаючи не лише на регіональні традиції. Сучасна дієтологія має враховувати і екологічні наслідки промислового земельного господарства, тваринництва, вантажних перевезень і раціонального використання природних ресурсів. Було підраховано, що помірковане вживання харчових продуктів зменшує екологічне навантаження на довкілля на 15-20%. Продукти місцевого походження легше виростити із застосуванням органічного землеробства. Крім того, це істотна підтримка і розвиток для місцевої економіки. Серед продуктів тваринного походження в Нордичній дієті перевага надається видам м’яса та риби, що вирощені, зібрані або впольовані в диких умовах. Це відповідає сучасним тенденціям у виборі органічної продукції. Також слід пам’ятати про те, що м’ясо та риба, які росли в природних умовах і харчувались виключно рослинною їжею, містять більше Омега-3-поліненасичених жирних кислот, ніж їхні родичі, вирощені шляхом промислового тваринництва або рибного господарства. 

Особливістю Нордичної дієти також є доволі мізерне використання м’яса. Рекомендується обмежити використання м’ясних продуктів у раціоні для дорослої людини до двох разів на тиждень. Подібне обмеження обумовлене не тільки високим вмістом солі та насичених жирів у готових м’ясних продуктах, які складають левову частку західної дієти, але і тим, що промислове тваринництво неекологічне і призводить до надмірних витрат природних ресурсів. У новій Нордичній дієті пріоритет серед білкових продуктів надається рибі, яка містить омега-3-поліненасичені жирні кислоти, а також традиційним видам дикого м’яса ― оленині, птиці.

Особливий акцент Нордичної дієти ― це їжа, яка, окрім своєї користі, набуває популярності за рахунок смакових якостей. Багато ресторанів взяли до уваги нові дієтичні рекомендації та показали чудові смакові якості традиційних скандинавських рецептів, адаптованих з урахуванням сучасних поглядів на здорове харчування. Локальна дієта, яка підтримує не тільки здоров’я, але й пропагує розумне, помірне використання природних ресурсів, стала своєрідним гастрономічним трендом. 

Нордична дієта, порівняно з традиційною західною дієтою, продемонструвала досить суттєві результати у зниженні маси тіла у осіб із зайвою вагою і метаболічним синдромом. Також раціон, збагачений сезонною рослинною їжею, сприяв покращенню показників вуглеводного обміну і зниженню артеріального тиску. Окремі результати подібного раціону харчування ще належить вивчати, однак, дані досліджень у групах дорослих із надмірною масою тіла і метаболічним синдромом, а також серед дітей шкільного віку продемонстрували обнадійливі результати. 

Посилання на локальні дієти з переважанням сезонної рослинної їжі зовсім не нові. Славнозвісна Середземноморська дієта, багата на овочі, фрукти, зелень, морепродукти, неодноразово демонструвала свою ефективність в профілактиці серцево-судинних та інших хронічних захворювань. Таким чином, нова Нордична дієта є не тільки своєрідним методом оздоровлення харчування, але і формує звички свідомого споживання, вчить поміркованому вибору продуктів, створюючи раціон в тісному контакті з культурними традиціями та природою. Згідно з попередніми підрахунками у Данії, Нордична дієта допоможе заощадити близько 73,000–94,000€, які щорічно використовуються на лікування захворювань, що асоційовані з харчуванням, та їхніми наслідками у вигляді непрацездатності.

 

Категорія продуктів

Нордична дієта, рекомендована кількість продуктів, г/добу

Середньостатистичне споживання продуктів для жителя Данії г/добу

Фрукти

>300 (250–350)

240

Овочі

>400 (350–450)

181

- ягоди

(50–100)

5

- різноманітні види капусти, листова зелень

>29 (25–35)

9

- коренеплоди

>150

38

- бобові

>30

7

Свіжі трави

Якомога більше (≥1)

-

Картопля

>140 (140–160)

106

Рослини та гриби, які вирощенні у диких умовах

5 (3–7)

 

<1

Продукти з цільного зерна

>75

36

Горіхи

>30

1

Риба і морепродукти

>43 (40–50)

22

Морські водорості

5 (3–7)

<1

М’ясо тварин, що росли на вільному випасі

85–100 (90–110)

 

143

- дичина

>4 (2–6)

<1

Джерела:

1. Jørgen Dejgård Jensen, Henrik Saxe, and Sigrid Denver. Cost-Effectiveness of a New Nordic Diet as a Strategy for Health Promotion. Int J Environ Res Public Health. 2015; 12(7): 7370–7391. doi:10.3390/ijerph120707370                                    

2. Jensen J.D., Saxe H., Denver S. Cost-Effectiveness of a New Nordic Diet as a Strategy for Health Promotion. Tchounwou PB, ed. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2015; 12(7): 7370-7391. doi:10.3390/ijerph120707370.                     

3. Mithril C., Dragsted L.O., Meyer C., Tetens I., Biltoft-Jensen A., Astrup A. Dietary composition and nutrient content of the New Nordic Diet. Public Health Nutr. 2013; 16(5): 777-85. doi: 10.1017/S1368980012004521.

Дізнайтеся ваші варіанти генів APOE та eNOS3:
ДНК-тест «Мій раціон»
1950 грн
Замовити тест
ДНК-тест «Моє вегетаріанство»
1950 грн
Замовити тест