Коров'яче чи рослинне молоко: що вибрати?

Автор Христина Шевченко

Молоко — абсолютно здоровий продукт, хоча й не чудодійний. Молоко не виліковує застуду, від кефіру не худнуть, і він однозначно не сприяє загоєнню опіків (про всяк випадок, ніколи (!), ніколи не наносьте йогурт на опік). Молочна продукція — лише хороше джерелом кальцію і повноцінного білка.

Найбільшу користь приносить знежирене молоко, яке пройшло промислову обробку. Відсутність насичених жирів знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань і набору ваги. Обробка в умовах високотехнологічного виробництва дозволяє уникнути потрапляння патогенної мікрофлори до продукту, а також забезпечує належний санітарно-епідеміологічний нагляд.

Причин, з яких людина може вирішити відмовитися від коров'ячого молока, може бути безліч: це може бути непереносимість лактози, від якої страждає близько 70% дорослого населення земної кулі, або алергія на молочний білок, схильність до якої мають переважно діти. Не варто забувати й про людей, які відмовляються від молочних продуктів з етичних причин. У всіх цих випадках рослинні продукти стануть у пригоді.

Насправді, окрім зазначених вище випадків, вилучення коров'ячого молока з раціону рідко буває виправданим.

Чому ж все більше людей обирають рослинний аналог?

По-перше, у багатьох рецептах, таких як пудинги, коктейлі, молочні каші, какао, кава з молоком, тощо, заміна молока на рослинне не приведе до суттєвої зміни смаку.

По-друге, рослинний продукт дійсно позбавлений компонентів, що викликають симптоми алергії на молочний білок і непереносимості молочного цукру. Однак, варто бути напоготові, адже іншою проблемою може стати алергія на горіхи, яка є однією з найпоширеніших.

По-третє, і це може бути приємним бонусом, більшість виробників збагачують свій продукт кальцієм і вітаміном D. Таким чином, рослинне молоко можна вважати не лише смачним, а ще й здоровим. Особливо ця властивість рослинного напою важлива для людей, які дотримуються суворих форм вегетаріанства. Адже найчастіше раціон вегетаріанців бідний саме на ці поживні речовини.

Яке ж рослинне молоко є найбільш корисним?

Насправді, вибір досить великий, але дивитися, як завжди, варто не на назву або упаковку, а перш за все — на склад.

Якщо в списку інгредієнтів ви знаходите борошно, рафіновану олію, сіль і стабілізатор, можливо, варто відставити такий продукт в сторону. Не можна сказати, що гроші будуть викинуті на вітер, але ви, по суті, платите за борошно, яке окрім рафінованих вуглеводів нічого в собі не містить і сприяє стрибкам глюкози в крові. Рафіновану олію теж не можна вважати корисним продуктом. Єдиний випадок, коли використання такого масла є доречним — в процесі смаження, лише у вкрай обмеженій кількості. Але ж ми знаємо, що наші читачі вкрай рідко вживають смажену їжу і надають перевагу іншим видам термічної обробки :).

Якщо ви дійсно хочете знайти корисне рослинне молоко, зверніть увагу на ці варіанти:

  1. Мигдальне. Чудове джерело вітаміну Е. Найчастіше це молоко низькокалорійне. Обирайте мигдальне молоко без додаткового цукру у складі. Не те, щоб цукор сам по собі несе небезпеку, але навіщо пити зайві калорії :)
  2. Соєве. Ідеальний вибір, якщо ви повністю відмовляєтеся від молочної продукції. Хороше джерело протеїну і ненасичених жирних кислот.
  3. Кешью. Відмінне джерело магнію, цинку і заліза. Зміст цих нутрієнтів може значно відрізнятися у різних виробників. Найбільш корисним буде щойно приготоване молоко на основі кешью.

Є й інше рослинне молоко, яке можна зустріти на прилавках українських магазинів:

  1. Рисове і вівсяне. Особливої ​​користі в ньому немає. По суті, ці напої є борошном, що розчинене у воді. Вміст вуглеводів (читаємо “цукру”) у складі дуже високий.
  2. Кокосове. Смачне молоко, але регулярно його вживати не радимо. Кокосове молоко дуже жирне (тому і смачне :)) з високим відсотком насичених жирів. Крім того, продукт вкрай калорійний і здатний завдати серйозної шкоди як вашій фігурі, так і здоров'ю.

Можливо, рослинного молока немає у наявності у найближчому супермаркеті. Я припускаю, що воно може навіть бути відсутнім у вашому місті, а замовляти його по інтернету здається божевільною ідеєю. У цьому випадку ви можете зробити його вдома. Для цього знадобиться сировина (можете вибрати улюблений горіх або мікс горіхів на свій смак), потужний блендер-чаша і марля.

Як приготувати горіхове молоко в домашніх умовах

Беремо одну частину горіхів на п'ять частин води. Замочуємо горіхи на 12-16 годин, після чого перебиваємо у чаші блендера до однорідної консистенції. Проціджуємо через марлю (за бажанням), переливаємо в чисту тару, що закривається. Молоко може зберігатися в холодильнику від 3 до 5 днів.

Якщо у вас є бажання трохи (або зовсім не трохи) підсолодити напій, можна додати в блендер трохи меду, кленового сиропу або пару фініків. Але знайте міру. Ви ж чули всі ці історії про білу смерть (насправді, це неправда, але у статті йдеться не про це).

Будьте здорові: обирайте рослинне або нежирне коров'яче молоко. Розгляньте можливість додати його в раціон, якщо раніше не куштували цей напій.

ДНК-тест Непереносимість лактози
700 грн
Замовити тест
ДНК-тест Моя турбота для жiнки
6500 грн
Замовити тест
Замовлення тесту
1.
Оформіть замовлення.
Після підтвердження платежу наш менеджер зв'яжеться з вами.
2.
Кур'єр або «Нова пошта» доставить вам набір ДНК.
3.
Візьміть зразок слини і передайте набір кур'єром чи відправте «Новою поштою». Інструкцію з набору залиште собі.
Ваші дані
Безкоштовна доставка
Доставка у місті Київ
Оберіть день і час доставки
14:00 — 16:00
16:00 — 17:00
17:00 — 18:00
18:00 — 19:00
19:00 — 20:00
Оплата
*Виберiть спосiб оплати
Ваша знижка
*Це обов'язкове поле для замовлення
*Ви заповнили не всі обов'язкові поля