Depositphotos

Чи буває алергія на молоко?

Автор Олександр Шинкаренко

Найбільш розповсюдженою хворобою, пов’язаною з молоком, є непереносимість лактози (гіполактазія). Молочний цукор не можуть перетравлювати до 65% людей. На непереносимість лактози впливають як генетичні фактори, так і мікроорганізми, що населяють кишківник. Тому симптоми цієї хвороби можуть з’являтися і зникати.

Однак навіть якщо ви здатні перетравлювати лактозу, після склянки молока все одно можуть з’являтися висипи на шкірі, кашель або закладеність носа. Це — найпоширеніші симптоми алергії на молоко. У деяких людей молоко може викликати навіть анафілактичний шок і приступи астми.

Хоча алергія втричі частіше зустрічається у дітей, 1 із 200 дорослих людей не може вживати молочні продукти через цю хворобу. Вона виникає внаслідок надмірної імунної реакції на один із молочних білків. Зазвичай алергенами виступають різновиди двох білків: основного молочного білка казеїну та білка сироватки лактальбуміну. У більшості випадків алергія на молоко виникає через декілька годин після прийому їжі та має слабо виражений характер.

У алергії на молоко та непереносимості лактози багато спільного: у них схожі симптоми та один набір продуктів, що викликають прояви хвороби. Саме тому так важко діагностувати алергію на молоко. Основним методом діагностування є прік-тест (з англійскої prick — укол). Під час цього тесту пацієнту вводять невелику дозу алергену та чекають на алергічну реакцію у місці уколу (механізм подібний до всім відомої реакції Манту). Крім того, проводять перевірку на наявність специфічних антитіл у крові пацієнта та проводять спостереження за зміною раціону.

На відміну від непереносимості лактози, алергія на молоко залишає значно менше варіантів вживання молочних продуктів хворим на неї людям. У той час як люди з гіполактазією можуть вживати безлактозне тваринне молоко, людям з алергією слід перейти на рослинну «молочку».

Рослинне «молоко» може мати схожий смак, однак воно має зовсім інший склад. Тому слід подумати про зміни у раціоні, які допоможуть отримувати корисні речовини, що містяться у молоці, насамперед — кальцій.

Якщо ви погано почуваєтеся після вживання молока, вам слід звернутися за консультацією до вашого лікаря. Оскільки алергія на молоко — рідкісне явище, проблеми з перетравленням молочного цукру (непереносимість лактози) є більш імовірним діагнозом. Оскільки генетика робить вклад у те, як людина засвоює молочні продукти, любителям молочки важливо розуміти свої гени та те, як харчуватися із максимальною користю для власного організму.

Джерела:

  1.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2823764/
  2.  https://www.nhs.uk/conditions/food-allergy/ 
  3.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2823764/
ДНК-тест Непереносимість лактози
700 грн
Замовити тест
ДНК-тест Моя турбота для жiнки
6500 грн
Замовити тест
Замовлення тесту
1.
Оформіть замовлення.
Після підтвердження платежу наш менеджер зв'яжеться з вами.
2.
Кур'єр або «Нова пошта» доставить вам набір ДНК.
3.
Візьміть зразок слини і передайте набір кур'єром чи відправте «Новою поштою». Інструкцію з набору залиште собі.
Ваші дані
Безкоштовна доставка
Доставка у місті Київ
Оберіть день і час доставки
14:00 — 16:00
16:00 — 17:00
17:00 — 18:00
18:00 — 19:00
19:00 — 20:00
Оплата
*Виберiть спосiб оплати
Ваша знижка
*Це обов'язкове поле для замовлення
*Ви заповнили не всі обов'язкові поля