Чи варто купувати продукти без лактози?

Автор Христина Шевченко

Біль у животі, нудота, діарея, здуття — ці симптоми знайомі багатьом. Нерідко причиною дискомфорту є лактоза — молочний цукор. Справа в тому, що для всіх ссавців (у тому числі і людей, як представників цього класу тварин) здатність перетравлювати лактозу є фактором виживання. Адже першою їжею для нас є саме материнське молоко. Для немовляти перші декілька місяців життя молоко — єдине джерело нутрієнтів. Тож фермент лактаза, який розщеплює дисахарид лактозу на прості сахари — галактозу і глюкозу, — є дуже активним. З віком, коли людина перестає покладатися на молоко матері, активність ферменту спадає, і більшість людей нашої планети втрачають здатність ефективно метаболізувати лактозу у дорослому віці. Коли ферменту недостатньо, лактоза не всмоктується в кров, адже молекула є надто великою. Натомість молочний цукор мандрує травним трактом далі, потрапляючи в товсту кишку, де з нею «розправляються» бактерії нашої мікрофлори. Вони частково розщеплюють лактозу і виробляють газ. Неперетравлена лактоза також притягує воду в товсту кишку. Газ і вода призводять до таких симптомів, як судоми, діарея, здуття живота та метеоризм.

Заждіть, заждіть! У сусіда бабця пила молоко до 96 років і горя не знала. А її дідо — той взагалі без склянки парного молока з дому виходити відмовлявся.

Буває і таке. За нашу здатність засвоювати лактозу відповідає не лише генетика, але і бактерії, що населяють кишківник. Здоровий мікробіом захищає від прояву неприємних симптомів лактозної нетолерантності. Але, як показує практика, нерідко люди просто сприймають ці розлади за норму.

Молоко є цінним джерелом біодоступного кальцію та повноцінного протеїну. Виключення цілої групи продуктів через нездатність засвоювати один із компонентів можна оминути завдяки розвитку технологій. Друзі, раді вам презентувати: БЕЗЛАКТОЗНА МОЛОЧНА ПРОДУКЦІЯ.

Можливо, ви вже помітили, що не так вже й давно на прилавках українських супермаркетів стали з’являтися продукти з приміткою «без лактози». І ми вже встигли отримати кілька запитань:

  • «Це ж не справжнє молоко. Сама хімія і маркетинг»
  • «А я чула, що то вода крейдою пофарбована»
  • «Воно зберігає корисні властивості традиційного молока?»
  • «А воно не ГМО?»

Відповідаємо! 1. Ні. 2. Ні. 3. Так 4. Ні

Сьогодні можна знайти безлактозні аналоги більшості молочних продуктів. Яким чином молоко позбувається лактози?

  1. Додавання лактази до молока. Якщо ви подивитеся на склад продукції, то побачите лише один елемент, який відрізняє продукцію без лактози — лактазу. Цей фермент додають у молоко для того, щоб від «зробив роботу» замість вашої власної ферментативної системи. Оскільки непереносимість лактози — це відсутність або нестача лактази, її додавання у продукцію  створює продукт з уже розщепленим молочним цукром. Такий метод дозволяє позбутися до 98% лактози, а продукти, виготовлені за цією технологією, вважаються низьколактозними. Але в цієї продукції є і свої мінуси: вона має виражений солодкий смак. Це не означає, що цукру у складі стало більше. Просто він став доступним, і наші смакові рецептори інтенсивніше відчувають глюкозу та галактозу.
  2. Технологія мембранної фільтрації. З використанням цієї технології більша частина лактози відфільтровується (до 99,9 %), на наступному етапі додається лактаза і розщеплює решту лактози. Таким чином ми отримуємо не лише повністю позбавлений лактози продукт, а й менш калорійний. Адже молочний цукор є вуглеводом, який має калорійну цінність.
  3. Крім того ви можете спробувати зробити безлактозне молоко самостійно! Для цього буде достатньо додати лактазу у молоко та дати постояти в холодильнику добу. У такому молоці 70 % лактози розпадеться, а напій буде гарною альтернативою для людей з помірною лактазною недостатністю. Сировину можна придбати в аптеці або на тематичних сайтах. Найкраще підійде лактаза в формі порошку чи крапель.

Зверніть увагу, що безлактозна продукція буде для вас корисна лише у тому випадку, якщо ви маєте нестачу травного ферменту лактази. При інших порушеннях, у тому числі алергії на молочний білок, продукція без лактози не позбавить вас симптоматики.

Джерело:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14616060 

ДНК-тест «Мій раціон»
1950 грн
Замовити тест
ДНК-тест «Моє вегетаріанство»
1950 грн
Замовити тест