© Bill Diodato

Як обирати рослинні олії?

Автор Христина Шевченко

Православний піст — чудова нагода позбутися зайвого та набути корисні харчові звички. Сьогодні поговоримо про жири. Під час посту традиційно прийнято утримуватися від тваринних жирів: молочних продуктів, м’яса та яєць. Натомість жири, як одна зі складових здорового повноцінного харчування, обов’язково мають бути у раціоні. Яку олію обрати, чим вони відрізняються та як на ці жири впливає термічна обробка? Спробуємо відповісти на найпоширеніші питання у сьогоднішньому матеріалі.

Кокосова олія. Якщо ви останні кілька років шукали, що б такого смачненького і корисного з’їсти, майже обов’язково бачили рекомендацію використовувати винятково кокосову олію. Це ще один суперфуд, який замайорів на горизонті, але не зовсім зрозуміло, за що йому така честь. Кокосова олія на 80 відсотків складається з насичених жирних кислот (які варто вживатити вкрай дозовано), а також трансжирів, яких, в ідеалі, у раціоні не має бути зовсім, адже саме вони, а не холестерин, є однією з причин виникнення серцево-судинних захворювань. Нерідко радять смажити продукти саме на кокосовій олії. Частина правди в цьому є, адже кокосова олія має відносно високу температуру димлення (температура, за якої олія починає виділяти дим та сполуки, шкідливі для нашого здоров’я). Однак навіть для смаження краще вибрати олію виноградних кісточок, соняшникову, ріпакову чи кукурудзяну, адже показник димлення у них іще вищий, і нутрієнтів, корисних для здоров’я, теж вдосталь (на відміну від кокосової). Для смаження краще візьміть рафіновані олії.

Соняшникова олія є джерелом вітаміну Е. Лише три столові ложки олії здатні повністю задовольнити добову потребу дорослої людини у цьому вітаміні. Також гарним джерелом вітаміну є олія виноградних кісточок, рисова та мигдальна олії. Королевою цього вітаміну визнана олія зародків пшениці.

Лляна олія — ідеальне джерело альфа-ліноленової кислоти. Крім неї можете спробувати ріпакову, конопляну і соєву олії: столова ложка кожної з них здатна наситити вас добовою нормою омега-3 жирних кислот. Але не поспішайте заправляти салат незнайомою олією, адже деякі з них мають специфічний смак та запах і сподобаються не всім.

Будьте обережні зі специфічними оліями, такими як горіхові, олія зародків пшениці та авокадо, коли використовуєте їх у їжу. Дуже важливо купувати не косметичну, а саме столову олію, адже нерідко для надання необхідних властивостей і кращого зберігання у косметичну олію додають специфічні сполуки, які можуть нашкодити вам при вживанні всередину.

Рекомендуємо до ознайомлення: 
https://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/food-safety-education/get-answers/food-safety-fact-sheets/safe-food-handling/deep-fat-frying-and-food-safety/ct_index

ДНК-тест «Мій раціон»
1950 грн
Замовити тест
ДНК-тест «Моє вегетаріанство»
1950 грн
Замовити тест