© Maximus Chatsky

Полювання на імператора, або як дізнатися про рак

Автор Анастасія Нестеренко
Генетик

Харчування є основою нашого здоров’я. І всі колись ставили собі запитання: чи корисно вживати ту чи іншу їжу. А чи корисно вживати гостру їжу? Чому деякі люди стверджують, що від неї поліпшується здоров’я, а інші ― навпаки?

У гострої їжі існують свої переваги та недоліки, розглянувши які, можна відповісти на питання користі перчинки у раціоні.



Першою перевагою, на яку, зазвичай, звертають увагу більшість жінок є те, що гострі продукти пришвидшують обмін речовин в організмі. Оскільки будь-яка активність процесів потребує спалювання калорій, це в свою чергу призводить до зниження ваги. Ефект тимчасовий, тому щоби спалити декілька сотень калорій потрібно цілій день їсти щось гостре. Проте періодичне вживання гострої їжі зрештою призведе до схуднення. Повільно, але діє!

Також пришвидшення обміну речовин уповільнює настання старості, адже активність процесів в усіх куточках нашого організму підтримує клітинки у здоровому та молодому стані. Подивіться на людей із країн, що традиційно вживають гостру їжу (більшість країн Азії). Чи багато серед них товстих та зморщених? Відомо, що ні. А яка їхня середня тривалість життя? Всім відомо, що значно більша ніж у людей в країнах Європи та Америки.


Серед “плюсів” гострої їжі також є неабиякі лікувальні властивості. Так, було зафіксовано, що люди, які хоч 2-3 рази на тиждень вживають таку їжу, значно менше хворіють на рак, ішемічну хворобу серця, діабет, респіраторні та серцево-судинні захворювання. Чим же це зумовлено? Вся справа в капсаїцині ― алкалоїді, що відповідає за відчуття гостроти.

Капсаїцин володіє чудодійними властивостями: 

Протизапальними, антиоксидантними та антигіпертензійними;

Розслабляє м’язову стінку судин, зумовлюючи їх розширення, чим поліпшує кровопостачання тканин;

Підтримує сталий вміст глюкози у крові завдяки стимуляції вироблення інсуліну;

Позитивно впливає на обмін ліпідів у печінці, чим убезпечує її від ожиріння.


Наступна перевага дуже популярна серед бідних країн, особливо країн Східної Азії та Африки. Звичайно, це бактерицидний ефект. Гостра їжа ― дуже сильний дезінфектор, тому серед умов антисанітарії така їжа набула значної популярності й навіть увійшла в традиційну кухню багатьох народів Азії та Африки.


Ще одним важливим “плюсом” гострої їжі є знеболювальний ефект. Справа в тому, що капсаїцин викликає викид ендорфінів у кров’яне русло, при чому в достатній кількості для зняття головного болю, наприклад. Отже, може краще з’їсти шматочок перцю, ніж ковтати пігулки від головного болю?


Як бачимо, переваг гострої їжі багато, а як щодо недоліків? Їх значно менше, але вони все ж таки є.

По-перше, гострі продукти можуть спричинити опік ротової порожнини. Вся справа в тому, що за відчуття гостроти відповідають ті самі рецептори, що й за високі температури ― іонно-залежні рецептори TRPV1. Погодьтеся, відчуття дуже подібні. Тому реакція нашої тканини така сама, як і при опіку: почервоніння, запальні процеси, біль. На щастя, цей ефект короткотривалий ― через декілька хвилин він, зазвичай, проходить, оскільки це все ж таки не висока температура, що призводить до некрозу тканин. Також ситуацію полегшує сама ж перчинка, яка власноруч усуває запалення, яке спричинила. Ось такий колообіг. Якщо ж капсаїцину забагато, то для його нейтралізації п’ють молоко чи інші молочні продукти. Капсаїцин зв’язується з молекулами жиру своїм “вуглецевим хвостом”, який і спричиняє взаємодію з рецептором та призводить до пекучих відчуттів.


По-друге, капсаїцин є потужним розріджувачем крові. Це може бути як недоліком, так і перевагою. Для людей, які схильні до тромбоутворення ― це дуже хороша профілактика, але для здорових людей та людей з проблемами згортання крові такий ефект може створювати проблеми.


Третім недоліком є те, що основний об’єм капсаїцину, що потрапляє з їжею, не розкладається в людському організмі. Лише невелика його частина потрапляє у кров, знешкоджується в печінці та виводиться через нирки. Інша частина (значно більша) виходить природнім шляхом через травну систему. При цьому капсаїцин може завдавати деяких проблем. Людині, яка має здоровий товстий кишківник, ці проблеми не відомі. Вона лише буде відчувати больові відчуття при випорожненні (якщо це не вважати проблемою), але ніякої шкоди капсаїцин не завдасть. А от людині з гемороєм чи іншими захворюваннями кишківника це погіршить ситуацію, розпалюючи вогнище.


Отже, гостра їжа має свої переваги та недоліки, які не є однозначними. Те, що для однієї людини ― користь, для іншої може бути отрутою. Все залежить від стану здоров’я та схильності до тих чи інших реакцій організму. Можна лише сказати, що все залежить від дози перчинки та частоти її вживання. Але норму одну для всіх визначити неможливо, оскільки знову ж таки у кожного свій унікальний організм і своя норма.

Але китайські вчені все-таки спробували встановити норму вживання гострої їжі. Рекомендована норма для здобуття всіх позитивних ефектів ― 1-2 рази на тиждень. Але слід зауважити, що всі дослідження проводилися з китайцями, тому ця норма підходить їм. А людям з інших частин світу, імовірно, буде відповідати інша доза перчинки.



Джерела:

1. Spicy food consumption is associated with adiposity measures among half a million Chinese people: the China Kadoorie Biobank study/ Dianjianyi Sun, Jun Lv, Wei Chen // BMC Public Health 2014, 14:1293.

2. Consumption of spicy foods and total and cause speci c mortality: population based cohort study/ Jun Lv,  Lu Qi,  Canqing Yu, Ling Yang, Yu Guo, Yiping Chen // Research BMJ Publishing Group Ltd  2015;351:h3942

3. Spicy foods: The health effects of adding heat to your meal – Website: Today: Health&Wellness. (http://www.today.com/health/spicy-foods-health-effects-adding-heat-your-meal-t73591)

4. The 5 Amazing Health Benefits Of Spicy Foods/ Ellen Breslau (http://www.huffingtonpost.com/entry/the-5-amazing-health-benefits-of-spicy-foods_us_56b2592ce4b08069c7a5cc36)

Дізнайтеся ваші варіанти генів APOE та eNOS3:
ДНК-тест «Мій раціон»
1950 грн
Замовити тест
ДНК-тест «Моє вегетаріанство»
1950 грн
Замовити тест