© Fabio Design

Чи можна запивати їжу?

Автор Юрій Пєшков
Майбутній лікар

Сьогодні існує багато міфів з приводу харчування. Поради ллються з екранів телевізорів і радіоприймачів, зі сторінок газет і журналів. Нещодавно я натрапив на одну з них: ″НЕ можна запивати їжу. Пити треба за 40 хвилин до їжі або за годину після. Якщо ви питимете під час їжі, ви розбавите свій шлунковий сік і зменшите активність ферментів″. Давайте розберемось разом, чи можна запивати їжу?

Багато людей і уявлення не мають, як відбувається травлення в шлунку. Існує уявлення, що шлунок ― це великий казан, де їжа томливо перетравлюється, плескається в соляній кислоті. Насправді, така думка ― хибна. Аби розібратися в нашому головному запитанні, спершу слід розглянути будову шлунку, і як він працює. 

Шлунок ― це порожнистий орган шлунково-кишкового тракту, що розташований між стравоходом та дванадцятипалою кишкою.  Він має дуже добре розвинену м’язову оболонку. Шлунок, всупереч загальній думці, дуже мобільний орган, він постійно скорочується. Головне завдання шлунку ― це перетерти їжу. Ось тут беруть участь шлункові ферменти і хлоридна (соляна) кислота.  В підсумку отримаємо хімічно перетравлений, розмелений напіврідкий хімус (оброблена харчова маса). Власне процес травлення відбувається тоді, коли їжа контактує зі слизовою оболонкою шлунку. Аби травлення відбувалося рівномірно, шлунок постійно скорочується.

Як їжа розміщується у шлунку?

 

Примітка: 1. кардіальний відділ; 2. дно; 3. тіло шлунку; 4. воротарева печера; 5. канал воротаря.
 

Їжа у шлунку осідає на великій кривизні. А вся рідина проходить вздовж малої кривизни шлунку. Тобто рідина просто обтікає шлунок по його стінці. Оскільки нервові закінчення, які посилають імпульси і приводять м’язи шлунку в рух, знаходяться на великій кривизні, мала кривизна менше зазнає скорочень. Тому рідина дуже швидко (за 10-20 хвилин) проходить у дванадцятипалу кишку, покидаючи шлунок. Шлунок так влаштований, що рідина проходить, а тверда їжа залишається. На цю тему є наукові дослідження. Люди їли телятину і запивали її водою, їжа залишалась у шлунку, а вода спокійно собі виходила.
 

Примітка: Ліва частина показує рух води, права ― рух їжі. Графіки відображають рух частинок у різних відділах шлунку: проксимальному і дистальному. Вісь Х  відповідає кількості води в шлунку,  вісь Y ― часу. На першому графіку показаний шлунок повністю. На другому ― проксимальна частина (початкова, ближча до стравоходу), на третьому ―  дистальна (кінцева, ближча до дванадцятипалої кишки). Чорна лінія ―  їжа, біла ― рідина (вода). Тобто з даного графіка видно, що чим більше часу проходить, тим менше води у шлунку. Вся вода виходить за 30 хвилин.

Гаразд, з будовою шлунку розібрались. Але чи може якось вода розбавити шлунковий сік чи зменшити активність ферментів?

На цю тему я знайшов два гарних дослідження. Перше з них (його я обрав пріоритетним) було проведено наступним чином: людям перед операцією давали випити 300 мл води натщесерце, потім їх вводили в стан наркозу, вміст шлунку вилучали і вимірювали pH. Після усіх вимірів було встановлено, що ніяких критичних змін pH не відбулося. Результати показали, що рН становив в середньому 2.5, при чому для нормального травлення діапазон може бути від 1.5 до 3.5.
Друге дослідження проводилося на дітях. Його основною метою було дізнатися, чи зміниться pH у дітей після вживання рідини. Дослід проводився з 1991 по 1995 роки; для участі в ньому було відібрано 285 дітей віком від 0.1 до 18.6 років. Коли діти випивали воду, їм проводили гастроскопію і брали шлункову пробу. Вчені дійшли висновку, що жодного критичного впливу на рН вода не має. Відповідно, і на процес травлення також. 
Що стосується ферментів (це білки, які пришвидшують травлення), є декілька факторів які впливають на них:

  • pH
  • Температура 
  • Присутність побічних речовин

Тобто, вода ніяк не може вплинути на активність ферментів.
Гаразд, тепер ми знаємо, що вода не розбавляє шлунковий сік і не впливає на активність ферментів. А чи потрібно запивати їжу?
Моя відповідь ― однозначно так. В середньому за день людина поглинає 2-3 літри рідини, із калом виводиться лише 5%, усе інше всмоктується у товстому кишечнику. Аби травлення проходило нормально, їжа обов’язково має набрякнути і розм’якнути, а без води цей процес не відбудеться. Якщо ж ви не запиваєте їжу, організм забирає рідину з крові, а це не дуже добре. Тепер, я гадаю, що запитання пити чи не пити, більше у вас не виникне.

Підсумуємо:
Вода ніяк не впливає на рівень pH і на активність ферментів. Звичайно, якщо йдеться про воду кімнатної температури. Адже коли ми п’ємо гарячу чи холодну воду, організм витрачає калорії, аби привести воду до нормальної температури, за якої ферменти активні. Пити під час їжі рекомендується, адже так ви полегшите завдання для своєї травної системи. Вживання води під час їжі є також профілактикою запору.  
І головне, перш ніж довіряти словам, перевірте їх. І пийте на здоров’я.

Джерела:

1. Role of the proximal and distal stomach in mixed solid and liquid meal emptying. Gut. 1991 Jun;32(6):615-9.

2. Drinking 300 mL of clear fluid two hours before surgery has no effect on gastric fluid volume and pH in fasting and non-fasting obese patients. Maltby JR1, Pytka S, Watson NC, Cowan RA, Fick GH.

3. Sedation in children: adequacy of two-hour fasting. Ingebo KR1, Rayhorn NJ, Hecht RM, Shelton MT, Silber GH, Shub MD.

4. Анатомія людини : національний підручник : у 3 т. / А. С. Головацький, В. Г. Черкасов, М. Р. Сапін [та ін.] ; за ред. : В. Г. Черкасова, А. С. Головацького. 2 том.

 

 

 

 

Дізнайтеся ваші варіанти генів APOE та eNOS3:
ДНК-тест «Мій раціон»
1950 грн
Замовити тест
ДНК-тест «Моє вегетаріанство»
1950 грн
Замовити тест